Zoek een 2dehands auto


De Audi RS6 is de sportiefste versie van de populaire Audi A6, een hogere middenklasse auto van de Duitse autoproducent Audi. De Audi RS6 moet concurreren met de BMW M5 en Mercedes-Benz E-Klasse AMG. De RS6 wordt geproduceerd door quattro GmbH, die ook verantwoordelijk is voor de Audi R8 en de andere RS-modellen van Audi. De benaming "RS" staat voor "Renn Sport", Audi's hoogste modellenlijn die nog boven de "S" ("Sport") modellen is gepositioneerd.

De eerste generatie RS6De eerste generatie RS6 kwam in mei 2002 op de markt en was beschikbaar als sedan (Limousine) en stationwagen (Avant). De auto heeft een 4,2-liter biturbo V8-motor met een vermogen van 450 pk. Daarmee was de RS6 sterker dan zijn directe concurrenten de BMW E39 M5 en de Mercedes-Benz E 55 AMG. De auto heeft een 4,2-liter biturbo V8-motor met 5 kleppen per cilinder en variable inlaatklep timing die een vermogen van 450 pk (331 kW) opwekt en een koppel heeft van 560 Nm. Het maximumvermogen is beschikbaar van 5.700 tot 6.400 tpm en het maximum koppel tussen 1.950 en 5.600 tpm. De motor is gebaseerd op die uit de Audi A6 4.2 en uit de Audi S6 en is getuned met behulp van Cosworth en voorzien van 2 turbo's. De RS6 heeft het Audi quattro vierwielaandrijvings-systeem en een 5-traps Tiptronic automatische versnellingsbak. Er was geen handgeschakelde versie leverbaar omdat Audi geen geschikte versnellingsbak in huis had die het koppel van de motor aankon. Het Torsen-differentieel van de quattro-aandrijving is een aangepaste versie van het differentieel dat gebruikt werd in de Audi A8 W12 type D2. Het voor- en achterdifferentieel is van het "open" type met een Electronic Differential Lock (EDL) en werkt samen met het ESP. De kracht van de motor wordt eerst naar een Torsen-differentieel gestuurd dat zich in het midden bevindt, vervolgens naar het voor- en achterdifferentieel. De RS6 debuteerde met Audi's Dynamic Ride Control (DRC), een dempingssysteem dat met behulp van kruislings geplaatste hydraulische cilinders een shimmy tegengaat.

De RS6 heeft standaard 19 inch wielen, 18 inch was optioneel. De wagen is herkenbaar aan de twee ovale uitlaatpijpen, verbrede wielkasten en de zwarte honingraatgrille, wat kenmerkend is voor Audi's RS-modellen. Ook de voorbumper is vergroot en de RS6 Limousine heeft een kleine spoiler op de kofferklep. Verder bevinden zich binnen in de auto op het stuur en op de stoelen en van buiten op de kofferklep en in de grille het "RS6"-logo.

Prestaties Zowel de RS6 Limousine als Avant trekken op van 0 naar 100 km/u in 4,9 seconden. De maximumsnelheid van de auto is begrensd op 250 km/u. Dit is standaard bij de meeste belangrijke autofabrikanten in Duitsland.

RS6 plus Audi heeft eind 2004 nog een speciale versie van de RS6 ontwikkeld, de RS6 Plus, een krachtigere variant van de Audi RS6 in een gelimiteerde oplage van 999 exemplaren. Met een iets gewijzigd motormanagementsysteem wat resulteert in een vermogen van 480 pk (353 kW) en een koppel van 560 Nm wat beschikbaar is tussen 1.950 en 6.000 tpm. Met dit vermogen was de auto in staat om in 4,6 seconden van 0 naar 100 km/u te sprinten. Tevens werd de begrensde topsnelheid verhoogd van 250 km/u naar 280 km/u. Dit ter afscheid van de RS6 die in 2004 zijn laatste productiejaar meemaakte. De Plus onderscheidt zich van de gewone RS6 door zijn titaniumkleurige velgen en zwarte in plaats van chromen sierstrippen om de ramen, grille en op de kofferklep. Daarnaast bevat elk model een naamplaatje waarop staat vermeld om welk nummer van de 999 exemplaren het gaat. De RS6 Plus was alleen verkrijgbaar als Avant en was uitsluitend leverbaar op de Europese markt. Ook was de auto slechts één modeljaar, het laatste van de A6 C5, verkrijgbaar. Desondanks verkocht de RS6 Plus zeer snel maar of alle 999 exemplaren ook daadwerkelijk geproduceerd zijn is onduidelijk.